Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2017 22:28 - По-интересните водопади в България
Автор: barin Категория: Туризъм   
Прочетен: 6535 Коментари: 12 Гласове:
31

Последна промяна: 20.09.2017 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   България има красива и разнообразна природа. Казвал съм го и друг път в много от моите теми преди. Разнообразието се състои в това, че имаме от повечето форми на земната повърхност. Нямаме пустини, депресии и ледници, но не ни и трябват. Водопадите са едни от най-красивите природни забележителности. Нашите водопади, поради това, че реките ни не са пълноводни в планинските части не са постоянни и пълноводни. Никой не може да каже колко е общия брой на водопадите в България, защото има много сезонни, които през лятото и ранна есен пресъхват. Водопадите предизвикват интерес у хората. Повечет от тях, особено по-високите и атрактивните са разположени на по-отдалечени и трудно достъпни места.  Има и лесно достъпни, до които всеки може да стигне, но по-голям интерес предизвикват по-отдалечените. На някои не им се върви, а други не могат да достигнат до водопадите. Виждал съм справочници, в които са описани повечето водопади. Ето по-популярните водопади в България:
                Райско пръскало се намира в Централната част на Стара планина, близо до град Калофер. Разположен е в подножието на връх Ботев. Водопадът пада от височина 125 метра, което го прави най-високият водопад в България. Пенливите си води той набавя от снежните преспи на връх Ботев. Райското пръскало е подходяща дестинация за туристи, които обичат природата, скалното катерене, походи, планината и свежия въздух.
              


                
Джендемските водопади се намират в биосферния резерват Южен Джендем, на реките Бяла река и Бъзовица. Височината им достига до 80 метра. Един от най-известните водопади е Големият Джемдемски водопад. Близо до него се намира Райското пръскало. Имената на други по-отличаващи се водопади са: Трояците, Големия джендемски, Змийските, Широкия, Козия рог. Походът през Южен Джендем не се препоръчва на неопитни хора, тъй като теренът е изключително труден и опасен.
               
 Врачанска Скакля е най-високият непостоянен водопад в България. Намира се близо до град Враца. Височина му е 142 м. През летния сезон водната маса намалява значително и почти пресъхва. Местността е доста атрактивна и примамлива за катерачите. От самия връх на водопада се открива прекрасна панорама към града и към неговите околности. Оттук се пресичат и няколко туристически маршрута. За да стигнете до водопада, трябва да тръгнете от Окръжната болница на град Враца и да минете през живописна и тясна планинска пътечка.
                
Бабското пръскало е с дължина 54 м и се намира в Национален парк Централен Балкан, близо до хижите Русалка и Равна. Той е винаги пълноводен. Стига се до него през Русалийския проход по пътя за хижа Тъжа. Има табела за отбивката, по която се стига до водопада. Наскоро прокараната екопътека дава възможност да се излезе над водопада, където може да се насладите на цялата му приказност.
                
Кадемлийското пръскало е водопад на около 1500 м надморска височина в Стара планина. Водите му се изливат от 70 метра височина от венец от отвесни скали в големи блокажи. Под водопада има малка пещера и карстов извор. В близост се намира хижа Тъжа. До Кадемлийския водопад може да стигнете по коларски път, който започва от село Тъжа и продължава до едноименната хижа. Пеша преходът отнема около 4-5 часа в едната посока.
   


               
Сучурум се намира на 1 км северно от Карлово, в подножието на Стара планина, над градската водноелектрическа централа. Височината на водния пад на Сучурум е 15 м. В превод името означава "хвърчаща вода". Близостта до града и добре поддържаният асфалтов път до подножието на планината са направили водопада атракция за посетителите и любимо място за отмора, разходки и летни пикници за жителите на Карлово и региона. Има построен заслон и няколко места за лятно барбекю с дървени маси и пейки.
                  
Основният от Тетевенските водопади е наречен Скока. Той е образуван на река Козница и е с височина на пада 15 метра.Другият водопад е Пръскалото и е по-висок – около 50 метра, но е непостоянен и може да се види само през пролетта и след дъждове.
До тях се стига и по екопътека "Под пръските на водопада", която започва от централната градска част на Тетевен и завършва при водопадите. 
                   
Фотинският водопад се намира в близост до град Пещера. Състои се от 3 пада, като най-големият е около 16 м, а другите са съответно около 7 м и 6 м. Общата височина на водопада е около 30 м. Той се намира на около 900 м надморска височина. До водопада се стига за около час пеш с изходна точка село Фотиново. Водопадът е трудно достъпен. По пътя има беседка.
                   
До водопада Видимско пръскало, намиращ се до село Видима, Априлци, се стига по екопътека Видимско пръскало, следваща извивките на река Пръскалска. Преходът е особено приятен като цялата пътека е обозначена с информационни табели за флората и фауната в района, както и за историята на Априлци. Общият преход до водопада в едната посока пеш е около 2 ч. и 30 мин. Ако пък искате да видите подножието на водопада, се поема по тясна пътечка, движеща се по билото между двата потока като преходът отнема около 40 мин. В началото е трудно забележима, но скоро се оформя по-ясно.

                     Скакля се намира приблизително на 2.5 км от гара Бов, в Искърския пролом. Той е един от най-високите в Стара планина. Образуван е от три последователни водни скока, като най-големият от тях е 85 м. Екопътека с места за пикник, отмора и беседка е изградена около водопада. В близост е скалата Злия камък, от където Вазовият герой дядо Йоцо е гледал с разплакани слепи очи първия влак по Искърското дефиле, символ на Нова България.
                   Боянски водопад е най-големият водопад на Витоша. Водният пад е с височина около 20 метра. До водопада може да се стигне по три основни пътеки. Най-бърз и сравнително лесен е достъпът откъм Копитото - отнема около час. Другите две възможни пътеки започват от местността над Боянската Църква. Първата се изкачва стръмно срещу течението на Боянска река и е с бяло-зелена маркировка, докато втората е по-бавна, но постепенно набира височина, минавайки в близост до Боянското езеро.
                   Сини вир се намира близо до с. Медвен, област Сливен. Височината му е 3-4 метра, но скалите, както и вирът на водопада го правят идеално място за разходка сред красива природа. За да се стигне до него трябва да се мине през селото, има упътващи табели.
                  Чипровски водопад се намира в Западна Стара планина, в близост до Чипровци. Височината на водния му пад е 18 м. До него се стига по изградена екопътека Демяница. Тя започва от края на Чипровци. Разходката ще ви отнеме около час и половина в едната посока, като на места е доста стръмна. В района има масичка и столчета, направени от стволовете на дърво.                  
                   Сопотският водопад е висок около 15 м като образува два големи пада на водата. При водопада има изградена малка беседка с пейки и покрив, както и обособено място за огнище. Изходна точка за водопада е манастира Възнесение господне, който се намира от дясно на началната станция на сопотския лифт. В района е много подхоящо за пикник, като на много места има обособени огнища. Цялата разходка от манастира до водопада и обратно ще ви отнеме около 1 ч спокойно ходене пеш.
                   Водопад Орфей е най-големият сред всички водопади в каньона, намира се много близо до град Смолян, по пътя за село Мугла и е висок 68 м. Наскоро е изградена екопътека, която улеснява стигането до каньона и водопадите.
                   Юленски скок е разположен в околностите на град Банско и се намира в средното течение на река Демяница, в местността Градището. Водопадът е обявен за природна забележителност. Деветметровият водопад е много обаятелен, но слизането до него е доста опасно. Достъпът до него е пешеходен, като се тръгне от град Банско към хижа Демяница.                   
                 Рилска скакавица е най-високия водопад в планина Рила. Намира се до хижа Скакавица. Водата пада от 70 м, което го прави един от най-красивите водопади в България. Леснодостъпен е през всички сезони. Зимата, когато замръзне изцяло, там се провеждат състезания по ледено катерене, но трябва много да се внимава, защото местността над водопада е лавиноопасна.


                  Зараповският водопад е разположен до село Вишовград, на няколко метра от пътя между Павликени до Велико Търново. Той е сравнително малък, с височина около 15 м. Има удобна площадка, както и две малки мостчета, от които може да се насладите на прекрасната гледка. Малък геокомплекс (може да се нарече и екопътека), с наименованието Зарапово, е изграден около водопада, като там е удобно място да се спре за почивка. Пътеката за водопада започва зад табелата за геокомплекса.
                   Врана вода се намира в землището на село Ямна, Етрополе. Представлява малък, но висок водопад - около 15 м. Водната струя се спуска по карстова скала. Има малък, но постоянен приток на водата, благодарение на който е се е оформил голям гъбовиден мъх. Пътят започва малко след табелата за село Ямна, като след около 10 минути се стига до пътечка в гората, която води до водопада.
                   Попинолъшкият водопад се намира на река Башлийца, на стотина метра над сливането ѝ с река Сърчалийца в Пирин. Намира се на около 5-6 минути от хижа Яне Сандански, близко до курортното селище Туричка черква.Водопадът е пълноводен през цялото време на годината. Тук кристално бистрата вода пада красиво от около 12-13 м височина от два водни пада с образувани малки водни котли.
                    Самодивско пръскало се намира в землището на град Девин, в страни от екопътека Лъката. Височината на водния му пад е около 45-50 м, като водата пада почти директно, плъзгайки се по ръбовете на скален рид. Самият водопад се намира в дясно на екопътеката и до него се стига по малка пътечка. Тя започва зад малка бетонена къщичка и зелени мостчета от дясно на основната екопътека. Следвате пътеката отдясно на потока, защото отляво има друга, която води до местност с останки от стара крепост.
                     Момин скок се намира близо до с. Емен, област Велико Търново,в каньона на река Негованка. Височината му е около 10 м, като вирът, който се образува под него, често е използван като плаж. 
                      Копренските водопади се намират в Стара планина, до връх Копрен. Водопадите са разположени в непосредствена близост един до друг, а височината има варира от 5 до 10 м. До тях се стига по специална екопътека, която започва от село Копиловци. Водопадите са най-красиви след дъжд. Тогава може да се видят и още няколко по-малки водопади.
                      Христовският водопад се намира на река Мийковска, до село Руховци, в Еленския балкан. Обявен е за защитен природен обект през 1974 г. Христовиският водопад представлява 9-метрова вълна, която пада и се разбива в скали. До водопада се стига чрез специално изградена екопътека. Около водопада се намират обширни поляни, които са идеални за отдих сред природата.
                       Крушунски водопади се намират до с. Крушуна, община Летница, област Ловеч. Те образуват най-голямата водна травертинова каскада в България. Тя се състои от множество басейнчета, прагове и е богата на растителни и животински видове.

                   




Гласувай:
31



1. rosiela - Поздравления!
20.09.2017 22:35
Почти всичките съм ги посетила! Кой от кой по- красив.но има и други.
цитирай
2. barin - Здравей, Роси. Ходил съм на почти ...
20.09.2017 22:40
Здравей, Роси. Ходил съм на почти всички, дори и на трудно достъпните. От описаните съм пропуснал само Врана вода, поради кална пътека. Ако има интерес към темата може да напиша още.
Поздрави!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
21.09.2017 07:21
И благодарности за точната, улесняваща информация, вложена в този твой постинг-пътеводител! Да си жив и здрав!
цитирай
4. barin - Благодаря, batogo. И този път имаше ...
21.09.2017 07:26
Благодаря, batogo. И този път имаше снимки- на Райското, Кадемлийското пръскало и Рилска скакавица, но не излязоха.
Поздрави!
цитирай
5. kvg55 - Аз като автотурист посещавам само ...
21.09.2017 10:09
Аз като автотурист посещавам само достъпните за автомобили природни забележителности. Бил съм на карловското пръскало.
цитирай
6. troia - Привет!
21.09.2017 11:52
Единственият водопад, който съм виждала е Сини вир до с. Медвен. Малък е, но е много красив, водата е ледено студена, бистра и чиста като сълза. Всеки, който го посети ще има приятни спомени за цял живот.
В България има красиви места, но не всички ги знаем, а и сега е модерно да се ходи в чужбина. Мисля, че е повечето като израз на материално благополучие, а не на нещо друго.
Хубав постинг. Поздрави!
цитирай
7. barin - Здравей, kvg55. Има водопади, до ...
21.09.2017 17:05
Здравей, kvg55. Има водопади, до които може да стигне всеки: Крушунски, Руховски ско, Зараповски, Момин скок, Хотнишки. Аз все още ходя до далечните, но сега не е сезона.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, troia. Аз за разлика от ...
21.09.2017 17:07
Здравей, troia. Аз за разлика от много хора при всяко свободно време ходя някъде из България. Все намирам нови обекти за гледане. За чужбина не мисля. Водопада Синия вир до с. Медвен на З. Стоянов го помня. Малко е вървенето до него.
Поздрави!!
цитирай
9. rosiela - Напиши!
25.09.2017 21:11
barin написа:
Здравей, Роси. Ходил съм на почти всички, дори и на трудно достъпните. От описаните съм пропуснал само Врана вода, поради кална пътека. Ако има интерес към темата може да напиша още.
Поздрави!

цитирай
10. barin - Здравей, Роси. Сега подготвям тема ...
25.09.2017 21:37
Здравей, Роси. Сега подготвям тема за конференция за Добруджа и следващата седмица, ако я одобрят ще я изнасям. Материали за нея има в предните няколко теми. След нея ще напиша за водопадите. Интерес има от много хора в групите, където публикувам темите от блога.
Поздрави!
цитирай
11. lubara - Поздрави!
12.10.2017 19:38
Лятото посетих Христосковския водопад.
цитирай
12. barin - Здравей, Любо. Зная го Христоск...
12.10.2017 21:06
Здравей, Любо. Зная го Христосковския водопад. Интересен е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645511
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031