Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2009 18:18 - Желяз Андреев Амфетамини - тенденции и лечение Първата световна епидемия е след войната поради следните фактори: голяма достъпност, социална дезорганизация, ”ха
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 8524 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2009 15:45


Амфетамини - тенденции и лечение

Желяз Андреев

1.Употреба и зависимост от амфетамини и метамфетамини
Какво е метамфетамин (няма съществена разлика, освен в структурата на съставките) - стимулант с изключително мощно действие върху централната нервна система и други органи и системи, лесен за изготвяне и не е скъп.
Активното вещество при производството е ефидрин или псевдоефидрин-типична съставка в някои лекарства за свободна продажба.
Има различни форми на амфетамините - на прах, на кристали и на амфетаминова база. Някои амфетаминови лаборатории могат да произведат над 5 килограма амфетамини на ден.
Някои от съставките включват ефидрин, ортофосфат (кибрит), амониев хидрат, спирт, бензин, алуминиево фолио, етер, толунин (почиства спирачки). Всички тези съставки се продават в магазините на различни търговски мрежи. Евтино производство и гарантирано, че се прави в България, за да е евтино. Производството е много опасно, защото това нещо лесно експлодира и то не от искра, а от движение. Освен това токсичните отпадъци, които остават след направата, са 5 до 10 пъти повече от количеството, което е изработено. Хората, които ги произвеждат, изхвърлят в природата токсични отпадъци, които заразяват почвата, водите.


2.Кратка история на амфетамините
- 1887 - синтезиран амфетамин
- 1919 - синтезиран метамфетамин
- 1932 - използва се в медицината за лечение на хрема. През Втората световна война се използва масово от пилоти, германски танкисти, японски работници (за да не спят и да работят).


3. Първата световна епидемия е след войната поради следните фактори: голяма достъпност, социална дезорганизация, ”хапче за работа”, около 500000 зависими.


4. Втора световна епидемия
- Швеция и Скандинавието - 60-те години
Достъпност и ниска цена, 13% от населението употребяват, особено популярен е Preludin, перорална употреба, никакви терапевтични опции.


5. Епидемиологични фактори в световен план: голямо предлагане, ниска цена, мощно удоволствено преживяване, надежден пазар, не инжекционна употреба, лесно производство.


6. Световна епидемия
По данни от Световната Здравна Организация за 2005 година приблизително 42 милиона употребяват амфетамини в света, 15 милиона хероин, 12 милиона кокаин.
- Най-засегнатите части в света са Тайланд, Филипини, Индонезия, Източна Европа, Русия, Китай.
- Нарастваща епидемия - Мексико, САЩ, Канада, Южна Африка, Западна Европа.


7. Зависимост от амфетамини
Функционирането на мозъка при зависими от амфетамини е значително по-различно в сравнение с нормата. Веществата в мозъка, които те карат да се чувстваш добре, спокоен, уравновесен, щастлив, се отделят в пъти повече от нормалното. Те са повече, отколкото при кокаина и хероина. Гарантирам ви, че ако взимате 20 дни последователно амфетамин, ще станете точно толкова зависими, колкото всеки един наркоман. Наблюдава се бързо развиване на толеранс към веществото. Последствията са, че жестоко се уврежда мозъкът. Човек изпада в много силно депресивно състояние, психоза. Това са хора, които започват да имат мании и фобии. Сънят се нарушава сериозно. Представете си човек, който не е спал 8 дни. Те стават агресивни. 70-80 % от престъпленията в САЩ, извършени при зависимости, са при амфетаминозависими. На японските камикадзета през Втората световна война са им давали амфетамин. Това е много сериозен проблем. Последствията са много по-сериозни от хероина и кокаина. Повтарящата се употреба довежда до промяна на фундаментални мозъчни механизми - когнитивни и паметови увреждания, паметови нарушения, погрешни решения и съждения, безкритичност, затруднено формиране на стратегии,импулсивност.


8.Съотношението между жени и мъже е 1 към 1 при употреба, за разлика от хероин или кокаин, където повечето употребяващи са мъже. Наблюдава се висока криминалност при зависимите от амфетамини.


9. Най-честите проблеми са липсата на финансираност от страна на държавата, както и недостатъчно добре тренирани екипи за работа. Най-често срещаната грешка, която правят психиатрите, е доста разпространена. Те не познават това нещо, за тях тази зависимост е нещо ново. Когато видят такъв зависим, той им напомня на пациент с параноидна шизофрения. Тези хора са апатични, втренчени, без реакции, некомуникативни. Често психиатрите слагат тази диагноза, за да си оправдаят рецептата. Не се прави така.
До този момент няма ефективна медикаментозна терапия при такава зависимост. Чували сме за случаи, в които лекуват амфетаминозависим с метадон. Това е подсъдимо. Да даваш метадон на такъв тип зависим е антилогично. С метадона ти го правиш двойно зависим - от метадон и от амфетамин. Това не се прави в нито една държава в света. Това лечение може да го прави човек, който или не е наясно, или е шарлатанин. Единственият лек е психотерапията. Виждал съм снимки на мозъка на употребяващ амфетамин. Това е нещо страшно. Измененията са ужасяващи. При нас от непознаването битуват различни митове. Освен това възприятията относно този тип наркотик са, че щом ти не взимаш хероин или кокаин, не си наркоман.
Следствия от употреба - депресия, параноидност, лесна уморяемост, когнитивни нарушения, тревожност, обърканост.


10. Програмите с изследвана и доказана ефективност за лечение са:
- Мотивационно-подкрепящи интервенции
- Когнитивно - поведенческа терапия
- Терапевтични комуни (общности)
- 12 стъпкови програми - Анонимни наркозависими.


11.Заключение:
- Употребата на амфетамини и метамфетамини е нарастващ проблем навсякъде по света, включително и в България.
- Много сериозни телесни и психологически и социални последствия.
- Ефективната терапия изисква време, средства и трениран персонал.
- Оздравяването е възможно и много от мозъчните промени са възстановими.
- Има ефективни терапевтични стратегии.

 






Гласувай:
0



1. ka4ak - изключително опасно!
18.02.2009 12:09
Едно допълнение,сред учениците битува мнението,че много лесно учат за изпити и неусетно се пристрастяват.Родителите да внимават,когато предстоят,контролни,изпити,състезания!НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ-НАПРАВЕТЕ ТЕСТ С УРИНА!
цитирай
2. анонимен - Какви?
20.05.2010 21:22
Какви са последствията при единично употребяване? С други думи, ако си пробвал веднъж какво става?
цитирай
3. anica - още инфо за амфетамините
15.09.2010 11:14
http://addicted2life.eu/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044650
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031